neděle 25. ledna 2015

Co dál?
Destinace byla vybrána. Co dál. No nejdřív jsme si udělali studijní plán, co znamená, že musíte nabourat jejich SIS, zjistit na co byste rádi chodili, kontaktovali učitele jestli je opravdu výuka v AJ, kolik to má kreditů, kód a když takhle dáte alespoň 15 kreditů, tak dobrý. Pak to musíte ukázat školiteli, ten by to měl s vámi probrat. Pak to jde k podpisu proděkana. Když to máte. Jde to dál, musíte to poslat na danou univerzitu a na studijní, aby si to tam založili. Všichni říkaj, jak je to nehorší část celýho Erasmu, ale mně to zas tak děsný nepřišlo.

Když máte studijní plán a schválili to i v cizí zemi, měl by vám přijít akceptační dopis. Pokud ho máte, máte vojnu vyhranou. Teď už o vás všichni vědí a máte záruku, že fakt vyjedete. My jsme pak honili ubytování v Tübingenu na koleji. To bylo podle mě asi nejhorší. Komunikace byla jen v NJ a všechno si musíte najít sami. Nakonec ale o to jsme zvládli a bydlíme na Fichtenwegu :D. Jo málem bych zapomněl, když říkám my, tak to znamená, že tam jedu se svojí přítelkyní Markétkou. Takže máme dvoupokoj, který i finančně vyjde levnějc, což je paráda. Jen je šílená kauce za ten byt, 800€. No to snad taky nějak zvládnem.

Velice důležitá část, přiznání stipendia. Každý z nás dostal 400€ na měsíc. Popravdě, moc to není, doufal jsem, že to bude víc. Ubytování měsíčně nás stojí dohromady 450€. Asi budem jen na špagetách s kečupem :D


pátek 23. ledna 2015

Založení blogu
Je pátek večer a já bych se měl učit na zkoušku z Repe III. Jedná se o opakování středoškolské biologie (zoologie, člověk) a je to pěkná pruda. Taková ta látka, jak už se jí učíte za svůj život asi po 4x a pořád vám to nejde do hlavy a ani vás to nebaví.

Proto jsem se rozhodl, že dnes založím svůj blog. Chtěl jsem s tím ještě počkat, ale už se stalo. Tenhle blog bude obsahovat moje zážitky ze studijního pobytu v Německu, v Tübingenu. Je to menší univerzitní městečko vedle Stuttgartu. Ale o tom napíšu ještě později. Odjíždím tam 2.3. 2015, takže mám ještě čas.

Co jsem doposud musel udělat, aby vše probíhalo v pořádku? No Erasmus jsem začal řešit už před 2 lety. Jelikož od nás z geologie nikdo nikam nejezdí, nemáme ani žádné bilaterální dohody. Uvažoval jsem nad tím, že bych jel pod jinou katedrou, ale pak mi došlo, že je to vlastně výhoda. Když to podchytíte takhle včas, můžete si vytvořit dohodu sami a vybrat si místo. Na gymplu jsem vždycky chtěl jet do Irska. Vždycky mi to přišlo nejlepší. Je to na západě, mluví se tam anglicky, podobná povaha, furt jsou v pubu a navíc, já jsem na Irsko i vysazenej. Jenže během studia na UK jsem zakopl o svoji totální neznalost němčiny. Na gymplu jsem na to prděl a říkal jsem si, že mi ájina bude vždycky stačit. Ale to by mě ale ani ve snu nenapadlo, že ke své diplomce budud potřebovat články o třetihorních krokodýlech psaných v němčině z 19. století. Prostě němčinu musím umět, jinak se nikam nepohnu. Takže byl byl vybraný jazyk, teď už jen jaká země. K Rakušákům nebo do Němec. Původně jsem chtěl do Vídně, přišlo mi to lepší. Blízko, znám to město, jsou tam i naše vzorky a jazyk se naučím tak jako tak. Jenže na místní uni nemaj oboro, kterej jsem chtěl já. Geobiologi, Geoekologii, Paleobiologii, řikejte si tomu jak chcete, prostě Můj obor. Šel jsem tedy za naším Erasmus cápkem Karlem a řekl jsem mu své představy. Kontaktovali jsme tedy 4 uni. Berlín, Mnichov, Cáchy a Tůbingen. Ty první dvě jsem chtěl já, ty druhý Karel, že tam má známé. Ozvali se jen ty Karlovy. A podle wiki byl Tübingen hezčí, takže destinace byla vybrána!