pondělí 9. března 2015

Třídění odpadu

Tady v Německu se třídění bere fakt vážně, ne jako u nás. Ve směsi nemáte téměř nic, což nechápu, ale je to tak.

Bioodpad

Bioodpadu se rozumí všechny možný zbytky z kuchyně, kytky, Markétky vlasy a taky použité ubrousky a kapesníky (to mě fakt překvapilo). U nás jsou to hlavně čajové pytlíky a šlupky z brambor. Odpadky se dávají do hnědých papírových pytlíků, který naštěstí fasujeme, protože v obchodě balíček těch sáčků stojí 3€. Máme k tomu i parádní zelený koš.

Papír

papír je stejný jako u nás, dokonce i popelnice jsou modré

Sklo

Na sklo tady mají minimálně 3 kontejnery. Na zelené, čiré a hnědé. Někde jsem viděl i jiné, ale už si nepamatuju, na jaký sklo byly. Díky bohu, flašky od piva se vrací jako u nás.

Plast

tak plasty jsou tady zcela unikátní, protože do nich se ještě hází kartóny od mlíka/džusů, alobal a plechovky. Přijde mi to zvláštní, že tyto 3 druhy odpadu míchají do jednoho žlutého pytle, ale má to svoje opodstatnění. Ve třídírně se snáz tento odpad rozdělí než z jedné skládky s všemožným bordelem.

Směs

no a to, co vám zbyde, to je směs. Tu jsme zatím ani jednou nevynášeli. Směs se dává do hnědýho koše. Doteď ale pořád nevím, kam s korkem od vína, protože to prý nepatří ani do bioodpadu ani do směsi, tak co to sakra je?

Naše třídící linka

2 komentáře:

  1. Kdyz si koupis treba kolu v PETce, tak si vsimni obalu, casto bejvaj vratny stejne jako lahvace ;)

    OdpovědětVymazat